Week van de duurzame mobiliteit 16-22 september Nieuws RSS

Was jij één van die vele mensen die we de afgelopen maanden zagen fietsen of wandelen? Er wordt duidelijk meer gefietst in onze gemeente dan vroeger. Top! Want bewegen is goed voor je gezondheid. En dat willen we als gemeente blijven aanmoedigen!

Nieuw mobiliteitsplan in aantocht

We beseffen dat er nog wat werk is aan mooie fiets- en voetpaden en veilige routes, maar daar wordt werk van gemaakt. Het nieuwe mobiliteitsplan dat nu in opmaak is, heeft extra aandacht voor voetgangers en fietsers. Tijdens deze week van de duurzame mobiliteit zetten we hen alvast eens extra in de kijker:

Ontspannende fietsplekken

In en rondom Machelen zijn er heel wat mogelijkheden om te fietsen. 

Je kan gebruik maken van het fietsroutenetwerk waarvan enkele punten in Machelen liggen.

Je kan ook de Vliegroute van de Werken aan de Ring eens volgen: deze brengt je over 27 km langs verschillende belangrijke werken aan de Ring. 

Het gordelfestival ging dit jaar niet door, maar er werden wel enkele leuke routes uitgestippeld die je zelf kan volgen. Een route van 100 km voor mannen en vrouwen met goeie benen. Voor wie de 100 km in één tocht te hoog gegrepen is, werden er verspreid over de Vlaamse Rand ook 3 kortere familietochten uitgewerkt.

Naar de toekomst wordt sterk ingezet op een goede fietsinfrastructuur in onze regio zodat je je als fietser veilig kan verplaatsen. Momenteel wordt gewerkt aan de F3 HST-fietsroute. Je kan de werken volgen via de site van Werken aan de Ring.

Jong geleerd is oud gedaan!

Als ouder ben jij het voorbeeld voor je kinderen. Vind je het belangrijk dat zij later meer gaan fietsen of stappen? Of wil je dat ze zich als tiener zelfstandig kunnen verplaatsen? Wacht dan niet tot later en leer hen van kleins af aan fietsen of te voet gaan. 

Staat je fiets goed op slot?

Het klopt, jammer genoeg wordt er wel eens een fiets gestolen. Maar je kan een fietsdiefstal goed voorkomen door te investeren in een degelijk slot. Je betaalt dan misschien iets meer, maar je zorgt wel dat een dief niet zomaar met je fiets kan gaan lopen. 

Een kabelslot moet je zeker vermijden. Een ringslot aan je fiets zelf is altijd handig als je je fiets kort ergens laat staan. Voor een langere tijd gebruik je beter een ketting, vouw- of U-slot. Een ketting uit staal met een sterk slot is goed, net zoals een vouwslot. Maar de beste sloten blijven de U-sloten. 

Is je fiets toch gestolen? Doe dan aangifte bij de lokale politie of via www.police-on-web.be en neem eens een kijkje op www.gevondenfietsen.be.

Is fietsen in onze gemeente wel gezond?

Onze gemeente ligt tussen heel wat autowegen waardoor de luchtvervuiling hier gemiddeld wat hoger is dan in de rest van Vlaanderen. Maar toch kan je nog altijd beter de fiets nemen dan de auto voor korte afstanden. Fietsen is immers bovenal goed voor je gezondheid, want de gezondheidswinst door fietsen is sowieso positief. Door te fietsen werk je immers aan je conditie, je hart en je longen. Je voelt je door te fietsen ook in het algemeen beter. Het is ook bewezen dat mensen in een goede conditie beter bestand zijn tegen ziektes zoals Corona. Dus, blijf zeker fietsen!

Stappen en trappen naar school

18 september is het opnieuw Strapdag! De dag dat kinderen te voet, met de fiets, step, te paard,… naar school 'strappen'. Doet jullie school ook mee?

Om de veiligheid van de kinderen te waarborgen, werkt de gemeente aan veilige schoolomgevingen. Dit is ook één van de prioriteiten in het nieuwe mobiliteitsplan.

Gepubliceerd op vrijdag 11 september 2020 9.16 u.