Week van de Valpreventie - Samen in beweging! Nieuws RSS

Zet je wandelschoenen klaar want van 22 tot en met 28 april is het Week van de Valpreventie. Thema dit jaar is ‘Samen in beweging’.

In het woonzorgcentrum worden die week tal van activiteiten georganiseerd, zoals een valpreventieparcours, zitgymnastiek, een wandeling in het park, …

Ook jij kan een val voorkomen. Want een val is snel gebeurd. Gelukkig kan je het risico op vallen eenvoudig verkleinen. Gewoon, met wat kleine aanpassingen in jouw woning en aandacht voor de conditie en gewoontes. Immers, hoe ouder je wordt, hoe groter de kans om te vallen.

Hieronder vind je nuttige tips:

Blijf fit en actief

De beste remedie om valincidenten te voorkomen, is aan lichaamsbeweging doen. Integreer fysieke activiteiten daarom in jouw dagelijkse leven.

In bijlage vind je een handig oefenboek en een wandelbrochure voor ouderen.

Ga voor een veilig huis

Jouw huis kan een stuk veiliger worden dankzij een aantal kleine aanpassingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen losliggende matten en tapijten in het huis liggen, of haal bijvoorbeeld losliggende snoeren weg en zorg voor voldoende verlichting.

Zorg voor je voeten

Voetproblemen en het dragen van onaangepast schoeisel kunnen eveneens het risico op vallen verhogen. Ook op kousen (zelfs op antislipkousen) of op blote voeten lopen verhoogt het valrisico.

Kijk met je ogen

Problemen zoals een verminderde gezichtsscherpte, diepteperceptie en contrastgevoeligheid vergroten het risico op vallen. Draag daarom zorg voor jouw ogen.

Let op je voeding

Een gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden. Eet voldoende voeding die rijk is aan calcium en vitamine D zoals vis, melkproducten, broccoli, Chinese kool, spinazie, rammenas, radijsjes, abrikoos, appel, dadels, kiwi, pruimen.

Let op je medicijnen

Hoe meer verschillende geneesmiddelen je moet innemen, hoe groter het risico om te vallen. Bepaalde geneesmiddelen zoals slaappillen hebben bovendien een grotere impact op het valrisico. Praat er over met je arts of apotheker.

Uitgebreide informatie vind je op www.valpreventie.be/vallen-voorkomen-in-de-thuissetting

Gepubliceerd op maandag 18 maart 2024 13.20 u.