Zwerfkatten, melden voor sterilisatie

Zwerfkatten zorgen voor heel wat dierenleed (ontbering, ziekte, ..) en kunnen in sommige buurten voor overlast zorgen. Om de populatie zwerfkatten in onze gemeente in toom te houden wordt een sterilisatiecampagne opgezet. De campagne verloopt in samenwerking met de lokale dierenartsen.

Zwerfkattenprobleem in uw buurt? Meld dit aan de gemeente bij de dienst Leefmilieu met vermelding van het aantal katten en de locatie.

De zwerfkatten worden gevangen en afgeleverd bij de dierenarts. Twee personeelsleden van de gemeente zullen een attest ondertekenen dat het wel degelijk om een zwerfkat gaat. Dit attest dient als "doorgangspasje" voor de dierenarts. Tijdens de operatie zal de dierenarts een inkeping maken in het rechteroor van de kat: het is de enige efficiënte manier om de gesteriliseerde katten te herkennen zonder misverstanden.

Na de ingreep worden de dieren terug in vrijheid gelaten op de plaats van de vangst.

Om de zwerfkattenpopulatie te helpen verminderen worden inwoners aangespoord om hun huiskat onvruchtbaar te laten maken.

uzelf en uw huisdier hebben daar baat bij want:

  • gecastreerde katers worden rustiger, vertonen minder zwerfgedrag en vechten minder, waardoor de kans kleiner is dat ze besmettelijke ziektes oplopen, zoals kattenleucose en kattenaids
  • katten hebben na sterilisatie minder kans op tumoren, schijnzwangerschappen en baarmoederkanker.

Indien u wilt voorkomen dat uw kat per ongeluk wordt gevangen, doe haar dan een halsbandje om.