Het kasteel Beaulieu is een barok kasteel in Machelen. Het dateert uit het derde kwart van de 17e eeuw. Het waterslot stond op de oever van de Woluwe met uitzicht op de Zennevallei (Beau lieu( fr): mooie plaats). De mooie omgeving van vroeger is veranderd in een woonwijk en een ietwat verloederde industriezone. De aanliggende tuinen en gebouwen zijn verdwenen. Na een lang verval in de 20e eeuw werd het kasteel begin van de 21e eeuw gerenoveerd.
Prominent aanwezig in het gebouw is het stuckwerk van de 17e eeuwse kunstenaar Jan Hansche. Het kasteel zou ontworpen zijn door Lucas Faydherbe en werd opgetrokken uit zandsteen die lokaal gewonnen werd.
Typerend voor het ontwerp zijn de maximaal opengewerkte voor- en achtergevel. De ongewone grote vensters waren een typisch kenmerk van het stedelijk paleis, hier toegepast in een destijds landelijke omgeving. Een van de bekende eigenaars van het kasteel was Jean-Paul Bombarda, stichter van de Muntschouwburg die er woonde van 1697 tot 1712.
De centrale zaal van het kasteel, de zogenaamde Herculeszaal, werd beschermd als monument bij KB van 3 juni 1950, de bescherming werd uitgebreid tot de gevels met inbegrip van het bordes en de twee toegangstrappen.
De familie Quirynen (architectenbureau) verwierf in 1994 de erfpacht van het kasteel Beaulieu in Machelen. Zij zorgden voor de restauratie. Op het gelijkvloers, in de kelders en de prachtige tuin zal de gemeente Machelen andermaal bewijzen dat wij cultuur hoog in het vaandel dragen. Voor de selectie van de werken deden we beroep op de ondertussen alom bekende curator en kunstliefhebber Gilbert Putteman, gewezen inwoner van Diegem en ere-vrederechter van het kanton Vilvoorde.