Deelwagens

Autodelen is een flexibele formule waarbij je geen eigen wagen nodig hebt, maar wel kan gebruik maken van de wagen van iemand anders wanneer je een wagen nodig hebt. Wanneer je de wagen niet nodig hebt, kan hij door iemand anders gebruikt worden. 

Er zijn in Machelen twee manieren om in te stappen in een deelsysteem:

Particulier autodelen 

Burgers kunnen hun eigen wagen ter beschikking stellen van anderen. Dit kan via organisaties zoals Cozywheels, Dégage of Getaround. Hoe meer mensen hun auto delen, hoe gemakkelijker voor de gebruikers om hun eigen auto weg te doen. 

Je kan trouwens ook je bakfiets, elektrische fiets of busje delen via deze organisaties.

Deelwagens met vaste standplaats 

Op een vaste standplaats staan dag en nacht auto’s klaar. Tegen een vergoeding en na reservatie kan je deze wagens gebruiken. Je betaalt op basis van je verbruik. In Machelen staan 2 elektrische deelwagens van Cambio ter beschikking aan de parking van het gemeentehuis. 

Uitlenen – hoe werkt het? 

  • Registreer je online via www.cambio.be. Zodra je ingeschreven bent, ontvang je een Cambio-kaart met pincode. Hiermee heb je toegang tot alle Cambio-wagens in Vlaanderen.
  • Wanneer je een wagen nodig hebt, reserveer je via www.cambio.be of telefonisch. Je kan een auto reserveren voor één uur, enkele uren of meerdere dagen. Dat kan lang op voorhand, maar ook enkele minuten voor het vertrek.
  • Je haalt de auto af aan zijn standplaats en opent hem met je persoonlijke kaart. Op het einde van de rit breng je de auto gewoon terug naar zijn standplaats: klaar voor de volgende gebruiker. 

Wat kost het? 

De waarborg krijg je bij uitstap volledig terugbetaald. 

Rijden met een elektrische deelwagen:

  • is goed voor je portemonnee. Geen aankoop, verzekering, onderhoud, … Je betaalt enkel het gebruik. 
  • is goed voor het milieu en voor je gezondheid. Een deelwagen vervangt al snel 5 tot 10 privéwagens. Er wordt zo minder publieke ruimte ingenomen en er is minder CO2-uitstoot. 
  • verlost je van kopzorgen. Geen onderhoud, verzekeringen, herstellingen, autokeuring, parkeerplaats zoeken, … Cambio neemt alles voor haar rekening en de parkeerplaatsen zijn altijd beschikbaar. 

Onze deelwagens rijden op zonne-energie 

De elektrische deelwagens in Machelen zijn mogelijk dankzij het DeeldeZon-project, een project dat bouwt aan een groene transitie door deelmobiliteit te combineren met slim laden en zonnedaken, en een subsidie van Stroomversnellers. 

De deelwagens zullen zoveel als mogelijk rijden op zonne-energie, dankzij de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en de slimme laadpalen via burgercoöperatie Pajopower . 

Deze zonnepanelen staan tegelijkertijd ook in voor een deel van het energieverbruik van het gemeentehuis. En dankzij de vernieuwende technologie van een terugleverende laadpaal, zal één van de deelwagens ook energie kunnen teruggeven aan het gebouw. Zo wordt onderzocht welke rol de elektrische wagen kan hebben in de opslagcapaciteit van zonne-energie maar ook in het stabiliseren van het elektriciteitsnet op piek- en dalmomenten.