Ecologisch maaibeheer

De gemeente doet al enkele jaren aan ecologisch maaibeheer. Op verschillende plaatsen wordt minder gemaaid en laten we het gras gecontroleerd groeien. Zo krijgen meer verschillende planten de kans om te groeien en die zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. 

Diegem

In Diegem is er de bloemenweide op de begraafplaats, de bloemenweide en ecologische zone in het park en de graszone op de Zaventemsesteenweg, tegenover de Reno.

Aan deze graszone laten we het gras tijdens het seizoen groeien, zodat bloemen, planten en insecten alle kansen krijgen om te groeien. Met zichtbaar resultaat. Dankzij het maaien van de randen en een slingerend wandelpad is het ook aangenaam voor het oog en worden voorbijgangers uitgenodigd om in het groen te wandelen.

Machelen

In Machelen zijn er de bloemenweide en boomgaard achter het Merelplein, de bloemenweide aan de Bosveldsite, de ecologische taluds in de Begoniagaarde en de stroken gras die we laten groeien in het park ter hoogte van de Vuurkruisenlaan.

Het gras, de planten en de bomen worden in de Begoniagaarde niet consequent kort gezet. De rest van het groen wordt er wel gemaaid omdat groen naast een ecologische waarde hier ook een recreatieve waarde heeft. De grasvlaktes en de grastaluds worden gemaaid zodat de burgers deze zones makkelijk kunnen betreden en gebruiken.

Maai mij niet

Overweeg je zelf ook om een deel van je gazon niet te maaien? Goed idee, zo je in op een klimaatbewuste omgeving en geef je biodiversiteit een duwtje in de rug.