Economische vestigingsmogelijkheden

Machelen-Diegem is door zijn ligging nabij de Europese hoofdstad Brussel en nabij de internationale luchthaven Brussels Airport een ideale vestigingsplaats voor nationale en internationale ondernemingen. De gemeente heeft een ruime aanwezigheid van bedrijvenzones (meer dan een derde van het grondgebied). Machelen-Diegem is door Vlaanderen opgenomen in het strategisch gebied rond Brussel en wordt aangeduid als een toplocatie voor economische ontwikkelingen.

Momenteel heeft de gemeente ongeveer 1000 ondernemingen met meer dan 20.000 arbeidsplaatsen op haar grondgebied.

3 belangrijke bedrijvenzones

We onderscheiden 3 belangrijke bedrijvenzones, de internationale kantoor- en hotelzone van Diegem-Zuid, de bedrijvenzone Machelen en de vrachtzone op de luchthaven Machelen-cargo:

 • Internationale kantoorzone Diegem-zuid
 • Bedrijvenzone Machelen
 • Vrachtzone op de luchthaven

4 kleine bedrijvenzones

Naast deze bedrijvenzone bevinden zich nog 4 kleine bedrijvenzones in de gemeente:

Bedrijvenzone en Machelen Noord

Dit bedrijventerrein heeft een lokaal en regionaal karakter en huisvest logistieke en productiebedrijven.

Bedrijvenzone Diegem Hoek

Diegem Hoek is een gemengde bedrijvenzone voor bedrijven met een logistieke binding met de luchthaven en sluit aan bij de kantoor- en hotelzone Diegem-zuid.

Bedrijvenzone Diegem Neerhof

Dit bedrijventerrein heeft een lokaal en regionaal karakter en huisvest logistieke en productiebedrijven

Bedrijvenzone Diegem Luchthaven

Dit is een kleinere bedrijvenzone op de luchthaven Brussels Airport specifiek voor luchthaven gebonden diensten. 

In de woonkernen van Machelen en Diegem bevindt zich een ruim aanbod van kleinschalige en grotere buurtwinkels en horecazaken, verschillende vestigingen van bank- en verzekeringsinstellingen en andere lokale voorzieningen. 

Internationale kantoor- en hotelzone Diegem-zuid

De hoogwaardige kantoorzone van Diegem-zuid huisvest bij voorkeur hoofdzetels van internationale bedrijven en hotels, die de nabijheid van de luchthaven en de Europese hoofdstad opzoeken.

De binding met de luchthaven kan zowel van fysieke aard zijn als imago-gerelateerd of kan noodzakelijk zijn omwille van het hoog aantal personenverplaatsingen via de luchthaven. Het gaat voornamelijk om hoofdkwartieren van multinationale ondernemingen, internationaal georiënteerde congrescentra, internationaal georiënteerde hotels.

Ook bedrijven die omwille van de uitstraling van Brussels Airport de luchthaven en de nabijheid van Brussel opzoeken vestigen zich in Diegem-zuid.

De bedrijvenzone heeft een aansluiting op de Brusselse ring en op de autosnelweg A201 Brussel-Luchthaven. Er is een treinstation op de lijn Brussel-Leuven, centraal gelegen in het gebied.

 • Bedrijvenzone Diegem Zuid- Kouterveld
 • Bedrijvenzone Diegem Zuid - Hermes
 • Bedrijvenzone Diegem Zuid - Bessenveld
 • Bedrijvenzone Diegem Zuid - De Kleet
 • Bedrijvenzone Diegem Vuurberg (Leonardo da Vincilaan)

Reconversiezone Machelen

De oude industriezone van Machelen is momenteel een reconversiegebied waar verschillende grootschalige en innovatieve projecten worden bestudeerd als zogenaamde brownfieldontwikkelingen van de Vlaamse overheid. De zone wordt opgedeeld in een gebied voor logistiek, productie en groothandel, voor kantoren en voor commerciële activiteiten. In het kader van deze reconversie wordt het openen van een nieuw station aan de Kerklaan op de lijn Brussel-Antwerpen voorbereid. In het gebied zijn reeds belangrijke commerciële vestingen aanwezig. In de gemengde zones is ook wonen mogelijk.

De bedrijvenzone heeft een aansluiting op de Brusselse ring en op de E19 Brussel-Antwerpen vanaf de Woluwelaan-Luchthavenlaan. Er zijn busverbindingen met station Vilvoorde. 

 • Bedrijvenzone Machelen West
 • Bedrijvenzone Machelen Viaduct
 • Bedrijvenzone Machelen Beaulieu

Bedrijvenzone op de luchthaven 

Op het luchthavendomein (in het beheer van Brussel Airport Company, BAC) bevindt zich in het oostelijk deel van Machelen de cargo-zone. Het gaat om een grootschalige, logistieke ontwikkeling die voornamelijk dienstverlenend is voor luchthaven gebonden vrachtvervoer. Met de uitbouw van de luchthaven, groeit ook de vrachtzone uit tot de een belangrijke economische groeipool in de gemeente, geconcentreerd op internationale logistiek.

Vanaf de cargo-zone is een rechtstreekse aansluiting voor het vrachtverkeer op de autosnelweg E19 Brussel-Antwerpen.

 • Bedrijvenzone Machelen-cargo