Fietssloten

Hou bij het stallen van uw fiets steeds rekening met volgende vuistregels.

  • Maak gebruik van minstens één degelijk slot.
  • Leg steeds fietskader én wiel vast.
  • Bevestig uw fiets indien mogelijk aan een vast voorwerp. Maak uw fiets vast aan een fietsenrek, een paaltje of een hek. Zo verhindert u dat de dief uw fiets gewoon onder de arm kan meenemen om dan later op een rustige plek het slot te openen.

Goede fietssloten

Ringslot

Een ringslot is aan het fietsframe bevestigd en sluit als een ring rond het achterwiel, waardoor de wielspaken worden geblokkeerd en het achterwiel niet meer kan draaien.
Het is een gebruiksvriendelijk slot dat een basisbeveiliging biedt. Een tweede slot is dus zeker nodig, dat u aan een vast voorwerp kan bevestigen.

Beugelslot

Een beugelslot bestaat uit twee delen waarmee uw een fiets aan een vast object kunt vastmaken. Een goed beugelslot is gemaakt van gehard staal. Door dit massieve materiaal zijn beugelsloten vrij duur, maar van alle types zijn ze het moeilijkst te kraken.

Kettingslot

Een kettingslot wordt veelal gezien als het veiligste fietsslot. Echter, sommige kettingsloten zien er heel indrukwekkend uit, maar toch zijn ze eenvoudig door te knippen. De kwaliteit van een kettingslot hangt af van de hardheid en de dikte van de schakels. Dergelijke kettingsloten zijn iets zwaarder en duurder, maar ze zijn hun geld zeker waard.