Geveltuinen

Vergroen je straat met een geveltuin! Met een geveltuin breng je een stukje natuur in je wijk. Geveltuintjes zorgen voor een aangenamere leefomgeving en een verbetering van het klimaat en de luchtkwaliteit.

Je kan zelf een geveltuin aanleggen. Lees zeker het volledige reglement over geveltuinen voor je aan de slag gaat. Zo weet je aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Handige tips vind je in de tuinfolder ‘Plant een klimplant’ van de provincie Vlaams-Brabant.

Voorwaarden voor het aanleggen van een geveltuin

Een geveltuin kan zolang voetgangers er vrij en gemakkelijk kunnen passeren. Ook kinderwagens en rolstoelgebruikers moeten een goede doorgang hebben.

  • Loodrecht op de gevel gemeten, mag een geveltuintje maximaal 30 cm breed zijn. Op 3 m hoogte mag het verbreden tot 60 cm.
  • Op het voetpad moet je minstens 1,5 meter vrije doorgang laten.
  • Je kiest zelf hoe lang je geveltuin is, maar maximaal komt die tot op 30 cm afstand van de scheiding met je buur. Tenzij je buren ermee akkoord gaan om daarvan af te wijken. Voeg dan een schriftelijke toestemming van je buren bij je aanvraag.
  • Een klimhulp mag tot 20 cm uitsteken.
  • De boord van je geveltuin steekt minimaal 2 cm en maximaal 10 cm uit boven de voetpadverharding. De breedte van de afboording is inbegrepen in de maximale breedte van 30 cm.

Huur jij de woning?

Vraag de eigenaar dan toestemming om een geveltuin te planten. Gebruik hiervoor het formulier ‘Toestemming eigenaar geveltuin’ en voeg dit bij je aanvraag.

Een geveltuin aanleggen in 6 stappen

1. Vraag toelating aan de gemeente

Ben je gewonnen voor het idee van de geveltuin? Vraag dan je toelating aan de gemeente via het online aanvraagformulier. Deze toelating is nodig in functie van het nazicht met betrekking tot nutsleidingen. We willen natuurlijk geen ongelukken.

Aanvragen voor geveltuinen mogen doorlopend ingediend worden, maar uiterlijk voor 1 maart of voor 1 november. Het uitbreken gebeurt immers door de gemeente en dit 2 keer per jaar. Zo vermijd je dat je 6 maanden moet wachten.

Na het ontvangen van je toelating kan je aan de slag.

Vraag via het online formulier je geveltuin aan.

2. Meten is weten

Meet de afstand van je voetpad zodat je minstens 1.5 vrije doorgang laat.

3. Uitbreken

Het uitbreken van de tegels op je stoep gebeurt door de gemeentediensten. Dit om zeker geen kabels of leidingen te raken.

Twee keer per jaar rijden onze diensten uit voor het uitbreken van tegels voor geveltuinen. Dien daarom best je aanvraag in voor 1 maart of voor 1 november.

4. Je gevelplant kiezen

Een goede plantenkeuze is belangrijk. Stel jezelf een aantal vragen voordat je planten gaat kopen. Hoeveel zon krijgt mijn gevel? Hoeveel tijd wil ik aan mijn geveltuin besteden? Wil ik een eetbaar tuintje of een wild tuintje? Doorgaans bestaat een geveltuin uit een klimplant en een paar lagere planten, denk bijvoorbeeld aan lavendel of rozemarijn.

Voorbeelden van klimplanten vind je in het overzicht van de provincie Vlaams-Brabant.

5. De juiste klimhulp voor je gevelplant

De meeste klimplanten hechten zich niet aan je gevel, maar hebben klimhulp nodig. Er bestaan verschillende soorten klimhulp: klimrek, draadzuil of spandraad. 

Kies de klimhulp die past bij de groeiwijze van je klimplant. Bekijk vooraf hoe groot je klimmer ongeveer kan worden en zorg dat je klimhulp diezelfde hoogte haalt.

Voorbeelden van klimhulpen vind je in de tuinfolder van de provincie Vlaams-Brabant.

6. Planten maar

Stop de planten met pot enkele seconden in een emmer water. Maak de wortels los en plant de plant niet te dicht tegen de muur, daar is de grond droger. Vul de overblijvende ruimte met bodembedekkers. Als alle planten zijn gezet, vul je het plantgat met de rest van de teelaarde. Duw de planten zacht aan en geef voldoende water. 

Aandachtspunten

  • Je kan het hele jaar lang een geveltuin aanplanten. Al hou je best rekening met de plantseizoenen of specificaties voor jouw gekozen plant. 
  • Leg enkel een geveltuin aan tegen je eigen gevel of maak een duidelijke afspraak met je verhuurder of buren.
  • Voorzie rond het plantvak een opstaande rand van maximaal 10 centimeter hoog.
  • Vermijd scherpe randen!
  • Kies planten zonder doornen.
  • Snoei de planten, zodat ze de vrije doorgang nooit belemmeren.
  • Verbeter de grond onder de tegels met wat compost of vervang door goede, rijke grond.
  • Ga na waar water, elektriciteit of gas je woning binnenkomen. Blijf uit de buurt van die nutsleidingen als je aan de gevel gaat graven. 

Opzeggen van je geveltuin

Kan je niet langer voor je geveltuin zorgen of vind je geen buur die het onderhoud wil overnemen? Meld dit dan aan de gemeente via mail naar milieudienst@machelen.be of telefonisch op 02 254 12 49. De gemeente zal de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.