In de winterperiode wil iedereen graag veilig op zijn bestemming geraken. Dat kan door samen sneeuw en ijzel te bestrijden.
Prioritaire straten
Voor de sneeuw- en ijzelbestrijding werkt de gemeente samen met een externe firma en met de politie die oordeelt over de noodzaak om de firma op te roepen.
De strooibeurt gebeurt volgens een lijst van prioritaire straten. Het gaat voornamelijk over belangrijke verbindingswegen en fietspaden.
Op korte tijd is het moeilijk om alle straten te strooien. In wijken waar er weinig doorgaand verkeer is, heeft strooien ook weinig zin. Het zout werkt immers alleen in straten waar er frequent gereden wordt. Bovendien is op grote schaal strooien niet milieuvriendelijk. Strooizout tast namelijk de bomen en planten aan en komt uiteindelijk terecht in grondwater.
De gewestwegen op ons grondgebied (Woluwelaan, Haachtsesteenweg, Peutiesesteenweg/ Noordstraat en Luchthavenlaan) worden gestrooid door het Vlaamse Gewest.
Hou je ook rekening met de strooidiensten?
Parkeer je wagen niet te dicht op de hoeken van de straat. Probeer je wagen zo dicht mogelijk tegen het voetpad te parkeren, zodat er altijd voldoende vrije doorgang is voor de strooiwagens. Ook zij ondervinden last van de gladheid op dat ogenblik.
Hou je stoep sneeuwvrij
Iedereen draagt zijn of haar verantwoordelijkheid in geval van winterweer. De gemeente maakt de voetpaden voor de openbare gebouwen en het openbaar domein sneeuw- en ijzelvrij, bv. rond de parkomgevingen.
Het voet- en fietspad voor je deur netjes houden is jouw verantwoordelijkheid, ook bij winterweer. Vele inwoners doen dit spontaan en dat verdient een pluim! We roepen daarom iedereen op hetzelfde te doen. Samen doen we het immers beter!
Let op! Het sneeuwvrij maken van uw voetpad is verplicht en opgenomen in het politiereglement. Wie zijn stoep niet onderhoudt, riskeert een GAS.
In een appartementsgebouw houdt de bewoner van het gelijkvloers de stoep ijsvrij. Woont daar niemand? Dan doet de bewoner van het appartement erboven dit.
Sneeuw ruimen doe je best zo
Sneeuw ruimen doet u door de sneeuw op te hopen aan de rand van het voetpad, zodat voorbijgangers veilig kunnen passeren. De sneeuw mag niet op de straat of in de goot terecht komen. Gebruik dooizout of dooikorrels om het ijs te laten smelten. Maar bedenk, overdaad schaadt! Teveel zout is schadelijk voor bomen, planten en dieren.
Wat als je het niet zelf kan?
Als je geen beroep kan doen op familie, buren of vrienden, dan kan Wijk-werken jou helpen. Voor meer informatie neem contact op Wijk-werken.