Afwezigheidstoezicht

Vertrekt u met vakantie, staat u voor een opname in het ziekenhuis of bent u voor een langere tijd weg van huis? Dan kunt u bij de politie afwezigheidstoezicht aanvragen.

Samen met de gemeenschapswachten houdt de politie een oogje in het zeil. Tijdens uw afwezigheid wordt op regelmatige basis een controle uitgevoerd van uw woning. Dit zowel ’s nachts als overdag.

Uiteraard kan u zelf ook een aantal eenvoudige maatregelen nemen om potentiële dieven af te schrikken:

  • Geef uw woning een bewoonde indruk: rolluiken omhoog en omlaag op de juiste tijdstippen, een lichtje laten branden via een tijdschakelaar, …
  • Vraag een buur, kennis of familielid om de brievenbus af en toe leeg te maken.
  • Laat geen gereedschap in tuin of tuinhuisje rond slingeren. Ladders neemt u best binnen of maak ze vast.
  • Hang geen adresgegevens op uw bagage, maar steek uw adres wel in de koffer.
  • Afwezigheidstoezicht alleen zal een inbraak echter niet helemaal kunnen uitsluiten. Vraag daarom tijdig een beveiligingsadvies aan voor u vertrekt!

Procedure

Ten laatste 1 week voor vertrek kan u het volledig ingevuld aanvraagformulier indienen bij of opsturen naar de Preventiecel van de lokale politie ViMa, Zennelaan 76, 1800 Vilvoorde. U kunt uw aanvraag online doen, via het digitaal formulier.

U kan ook via www.police-on-web.be online aangifte doen van een afwezigheidsmelding. Op deze website moet het toezicht minstens 7 dagen voor vertrek aangevraagd worden en niet langer dan 3 maanden op voorhand.